Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Quinoa z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące, smaczne, zdrowe i rozgrzewające danie. Świetne sprawdzi się na obiad, czy na kolację. Przepis można modyfikować, np. zastępując marchewkę czerwoną papryką, a brokuła cukinią.

Quinoa z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Quinoa z kurczakiem i warzywami

 

  • 100 g komosy ryżowej (quoinoa)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • niewielki kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 średniego brokuła (same różyczki)
  • 5-6 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i ulubione przyprawy (np. kminek, harissa, pieprz ziołowy i pieprz bałkański)

Sposób przygotowania:

Quinoa z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 15 min. Umyte pieczarki kroimy, dusimy na rozgrzanym maśle przez ok. 8 min. Na dno średniego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekanego pora. Smażymy, mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli. Brokuła myjemy, różyczki kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do cebuli. Umytą i obraną marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do warzyw. Wszystko smażymy razem krótką chwilę. Komosę ryżową płuczemy na sitku zimną wodą. Dodajemy do garnka i mieszamy z warzywami. Całość zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, aż quinoa wchłonie całą wodę, napęcznieje i zrobi się miękka. Garnek odstawiamy z ognia. Do komosy i warzyw dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i podduszone pieczarki. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku.