Sposób przygotowania:
Quinoa z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 15 min. Umyte pieczarki kroimy, dusimy na rozgrzanym maśle przez ok. 8 min. Na dno średniego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekanego pora. Smażymy, mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli. Brokuła myjemy, różyczki kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do cebuli. Umytą i obraną marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do warzyw. Wszystko smażymy razem krótką chwilę. Komosę ryżową płuczemy na sitku zimną wodą. Dodajemy do garnka i mieszamy z warzywami. Całość zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, aż quinoa wchłonie całą wodę, napęcznieje i zrobi się miękka. Garnek odstawiamy z ognia. Do komosy i warzyw dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i podduszone pieczarki. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku.