Sposób przygotowania:
Straszny torcik z bezą włoskąETAP 1:
Przygotuj kakaowy biszkopt. Piekarnik nagrzej do 160 stopni (termoobieg), dno oraz boki tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka umieść w misie miksera, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, dodaj po łyżce cukier trzcinowy oraz kolejno po jednym żółtku. Ubita masa jajeczna powinna być lśniąca i dobrze napowietrzona.
Tu kończymy pracę miksera. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę, kakao o raz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy ręczną trzepaczką do ubijania. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyrównaj wierzch i piecz 30 minut. Upieczony biszkopt rzuć z wysokości ok 10 cm, żeby usunąć nadmiar powietrza. Biszkopt wystudź, a następnie przekrój tak aby powstały trzy blaty. Każdy blat naponczuj naparem z kawy.
Teraz przygotuj bezę włoską. Od 300 g cukru odsyp 1/3 szklanki do ubicia białek. Wodę i pozostały cukier umieść w rondelku i zagotuj. Gdy mieszanina zawrze gotuj syrop 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Syrop powinien być przejrzysty i powinien być pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zdejmij z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.
Odłóż 1/3 bezy do osobnej miski, dodaj do niej szczyptę niebieskiego barwnika i dokładnie wymieszaj. Do pozostałej 2/3 bezy dodaj szczyptę różowego barwnika i również wymieszaj.
Przygotuj paterę, przełóż blaty różową bezą, ok. 1/3 zostaw do wierzchniej dekoracji. Wierzch tortu udekoruj różową i niebieską bezą. Umieść je w osobnych rękawach cukierniczych, zetnij nożyczkami końcówkę rękawa (jeśli używasz jednorazowych) i wyciskaj na zmianę różowe i niebieskie duszki. Na końcu w wybrane duszki powciskaj jadalne oczy.
Tort możesz przechowywać w lodówce ale nie dłużej niż 2-3 dni.
Justi2401
SylaUla