kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Straszny torcik z bezą włoską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ma dla Was torcik, który możecie przygotować zarówno na kinder party jak i na Halloween. Ja przygotowałam go bez okazji bo byłam strasznie ciekawa czy mój pomysł się uda. Smak jest prosty, kakaowe blaty i bez włoska.

Straszny torcik z bezą włoską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Straszny torcik z bezą włoską

 

  • na biszkopt:

 

 

 

  • 6 jajek, najlepiej wiejskich

 

  • 6 łyżek cukru trzcinowego

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • na bezę włoską:

 

 

 

  • 4 białka

 

  • 300 g drobnego cukru

 

  • 60 ml wody

 

 

 

  • ponadto:

 

 

 

  • jadalne oczy do dekoracji

 

  • 50 ml naparu z kawy do nasączenia ciasta

 

  • różowy i niebieski barwnik spożywczy (ja użyłam w proszku)

Sposób przygotowania:

Straszny torcik z bezą włoską

ETAP 1:

Przygotuj kakaowy biszkopt. Piekarnik nagrzej do 160 stopni (termoobieg), dno oraz boki tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka umieść w misie miksera, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, dodaj po łyżce cukier trzcinowy oraz kolejno po jednym żółtku. Ubita masa jajeczna powinna być lśniąca i dobrze napowietrzona.

Tu kończymy pracę miksera. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę, kakao o raz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy ręczną trzepaczką do ubijania. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyrównaj wierzch i piecz 30 minut. Upieczony biszkopt rzuć z wysokości ok 10 cm, żeby usunąć nadmiar powietrza. Biszkopt wystudź, a następnie przekrój tak aby powstały trzy blaty. Każdy blat naponczuj naparem z kawy.

Teraz przygotuj bezę włoską. Od 300 g cukru odsyp 1/3 szklanki do ubicia białek. Wodę i pozostały cukier umieść w rondelku i zagotuj. Gdy mieszanina zawrze gotuj syrop 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Syrop powinien być przejrzysty i powinien być pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zdejmij z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.

Odłóż 1/3 bezy do osobnej miski, dodaj do niej szczyptę niebieskiego barwnika i dokładnie wymieszaj. Do pozostałej 2/3 bezy dodaj szczyptę różowego barwnika i również wymieszaj.

Przygotuj paterę, przełóż blaty różową bezą, ok. 1/3 zostaw do wierzchniej dekoracji. Wierzch tortu udekoruj różową i niebieską bezą. Umieść je w osobnych rękawach cukierniczych, zetnij nożyczkami końcówkę rękawa (jeśli używasz jednorazowych) i wyciskaj na zmianę różowe i niebieskie duszki. Na końcu w wybrane duszki powciskaj jadalne oczy.

Tort możesz przechowywać w lodówce ale nie dłużej niż 2-3 dni.

Straszny torcik z bezą włoską
Torcik kroi się na ładne kawałki ale nie przechowuj go w lodówce dłużej niż 3 dni