Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bezowy torcik z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejne bezowe serduszko, tym razem z malinami i kremem śmietanowym z dodatkiem wanilii. Całość zdobią serduszka z czekolady.

Bezowy torcik z malinami

Składniki:

Bezowy torcik z malinami

Na 1 torcik:

  • 3 białka z jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 g śmietany kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • kilka malin z syropu
  • kilka czekoladowych serduszek

Sposób przygotowania:

Bezowy torcik z malinami
Robimy bezę. Białka ubijamy, do sztywnej piany porcjami dodajemy cukier, miksując na niskich obrotach.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy zarysy dwóch serc. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na zarysy serc, tworząc 2 blaty. Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 st. C. Pieczemy 35 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Robimy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i ser mascarpone. Laskę wanilii przekrajamy, wyjmujemy ziarna, dodajemy do kremu, miksujemy.

Przekładamy torcik warstwami: beza - krem - beza - krem. Na wierzch wykładamy maliny odsączone z syropu oraz czekoladowe serduszka.

Tagi:

beza deser