Sposób przygotowania:
Strogonow 5
Płuczemy polędwicę, obieramy z powięzi i łoju. Kroimy w plastry na grubość ok. 0,5 cm. Następnie kroimy w kostkę o tej samej szerokości. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część z tłuszczu rozgrzewamy na patelni i rumienimy na nim cebulę. Następnie cebulę przekładamy do szerokiego rondelka. Pozostały tłuszcz mocno podgrzewamy i smażymy na nim mięso na silnym ogniu przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia oprószamy mąką. Mięso przysmażone na rumiano przekładamy do rondla z cebulą, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę oraz śmietanę. Solimy. Mieszamy doprowadzając do wrzenia. Podajemy na głębokim, okrągłym półmisku, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Danie można spożywać samo, z ziemniakami, ryżem, czy też surówką.