Strogonow to gulasz, robiony z mięsa wieprzowego (udźca lub łopatki), wołowego lub wątróbki. Popularne polskie danie przyrządzane jest najczęściej z koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów, pieczarek, cebuli, czerwonej papryki, musztardy i kwaśnego sosu śmietanowego. Gulasz strogonow dusi się w garnku z listkami laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu, często mieszając. Do smaku, danie doprawia się solą, pieprzem oraz papryką: słodką i pikantną. Do smażenia cebuli najlepiej użyć masła klarowanego. Strogonow wieprzowy można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Gulasz gotuje się także z drobiu, np. piersi kurczaka. Kiedy mięso jest już miękkie i przejdzie aromatem duszonych warzyw, sos można zagęścić mąką ziemniaczaną lub pszenną. Proszek wsypuje się do oddzielnego naczynia, np. kubka i wlewa do środka odrobinę płynu z garnka. Całość miesza się do momentu, aż nie będzie grudek i wlewa z powrotem do gulaszu. Nakładając danie na talerz, mięso i warzywa można posypać świeżo posiekaną pietruszką.
Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow to pokrojona wołowina z pieczarkami, podawana w sosie pomidorowo-paprykowym. Tradycyjny strogonow z wołowiny przygotowuje się krojąc mięso w cienkie paski i lekko obsmażając je na patelni. Następnie kawałki przekłada się do garnka z pieczarkami, cebulą i pomidorami oraz zalewa bulionem mięsnym lub warzywnym. Całość doprawia się słodką papryką, solą, pieprzem i dusi pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mąką wymieszaną z wodą.

Forszmak

Forszmak

Forszmak lubelski to sycąca jednogarnkowa potrawa, w smaku przypominająca tradycyjny gulasz. Danie robi się na bazie wieprzowiny i kiełbasy. Mięso dusi się w garnku z cebulą, papryką, pomidorami i ogórkami kiszonymi. Potrawę, podobnie jak forszmak drobiowy, doprawia się dużą ilością ostrej papryki, soli oraz pieprzu. Danie ma pikantny i lekko kwaskowy smak. Forszmak królewski to zupa gulaszowa, którą przygotowuje się z szynki z dzika. Potrawę można podawać z białym lub ciemnym pieczywem, lub jeść bez dodatków.

Zupa strogonow

Zupa strogonow

Zupa strogonow to sycąca zupa gulaszowa z mięsem wołowym, drobiowym lub wieprzowym. Borgacz węgierski (tak inaczej mówi się na tą zupę) bardzo często podawany jest na weselach. Zupa borgacz to popularne danie zimą, bo rozgrzewa za sprawą ostrych przypraw, między innymi pikantnej papryki oraz pieprzu. Zupę forszmak robioną na bazie pomidorów, można podawać z małymi pulpetami mięsno-ryżowymi. Do dania dodaje się paprykę, kiełbasę oraz cebulę. Całość można doprawić ze świeżą natką zielonej pietruszki.

Bogracz

Bogracz

Bogracz to rodzaj mięsnego gulaszu podawany na różne sposoby. Jednym z nich jest bogracz z kluseczkami, robiony poprzez dodanie klusek wykonanych z rozdrobnionych ziemniaków lub lanych - z mąki, jajka i wody. Bogracz po węgiersku jest bardzo pikantny. Doprawiając gulasz, dodaje się dużo ostrej papryki oraz pieprzu. Bogracz można zrobić też z dodatkiem pieczarek. Bogracz tradycyjny gotowany jest na wołowinie lub wieprzowinie, z dodatkiem pomidorów, papryki, marchewki, czosnku i pietruszki. Danie dusi się w garnku do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Strogonow z kurczaka

Strogonow z kurczaka

Strogonow drobiowy to gulasz robiony na mięsie kurczaka lub indyka. Do dania dodaje się, jak w przypadku tradycyjnego strogonowa, pieczarki, cebulę, paprykę, masło, marchew, seler oraz pietruszkę. Forszmak z kurczaka doprawia się solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Do sosu dodaje się koncentrat pomidorowy lub drobno pokrojone pomidory. W przypadku rzadkiej konsystencji gulasz zagęszcza się mąką wymieszaną z wodą. Zamiast mięsa można użyć bulionu drobiowego.

Polecane przepisy do kategorii Strogonow

Znaleźliśmy 66 przepisów w kategorii Strogonow

Wołowy strogonow

Wołowy strogonow

EwelinaP EwelinaP
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow z indyka

Strogonow z indyka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow z kociołka

Strogonow z kociołka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow z indykiem

Strogonow z indykiem

Konczi Konczi
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow z papryką

Strogonow z papryką

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój strogonow

Mój strogonow

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: