justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Zupa a'la strogonow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie jednogarnkowe. Do tego rozgrzewające i sycące. Dla miłośników ostrych smaków można doprawić papryka chili, która jeszcze bardziej rozgrzeje od środka.

Zupa a'la strogonow

Składniki:

Zupa a'la strogonow

 

Sposób przygotowania:

Zupa a'la strogonow
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w kostkę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. 

Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Rzucamy mięso na rozgrzana oliwę i smażymy kilka minut. 

Przyprawiamy solą i obiema paprykami. Podlewamy niewielką ilością wody, żeby mięso nie przywarło do garnka. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Smażymy pieczarki, po chwili dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. 

Dusimy do miękkości. Dodajemy do mięsa i dusimy aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat.

Dolewamy wody, tak aby powstała zupa. Dusimy jeszcze parę minut pod przykryciem. 

Wyłączamy zupę, dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne.  

Tagi:

zupa mięso