gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Strucla (drożdżówka) z jabłkami to świetna propozycja na kolacje. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Strucla (drożdżówka) z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Ciasto;

Dodatkowo;

  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Strucla (drożdżówka) z jabłkami
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier.

Odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę. 

Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Jabłka kroimy w ósemki.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i jabłka.

Dusimy aż jabłka zrobią się miękkie.

Studzimy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.

Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)
Strucla (drożdżówka) z jabłkami
Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Strucla (drożdżówka) z jabłkami
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.