Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkamiETAP 1:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić albo posiekać nożem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek.
ETAP 3:

Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. W tym celu należy ją włożyć pod roladę, skrzyżować u góry i zacisnąć.
ETAP 4:

Odcięte części układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min.
Drożdżówki najlepiej ściągać z papieru do pieczenia po całkowitym wystudzeniu. Smacznego.
SylaUla