Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie, owocowe drożdżówki z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów włoskich. Zawinięte tak, że wszystkie składniki są w każdym kęsie. Idealne na słodkie śniadanie w jesiennym klimacie.

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami

 

POLEWA:

  • 1 łyżka masy kajmakowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami

ETAP 1:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami
Ciasto po wyrobieniu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami
Ciasto posmarować kajmakiem, rozsypać orzechy i kawałki jabłek.

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić albo posiekać nożem.


Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek.

ETAP 3:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami
Za pomocą nitki pociąć roladę.

Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. W tym celu należy ją włożyć pod roladę, skrzyżować u góry i zacisnąć.

ETAP 4:

Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami
Drożdżówki układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy.

Odcięte części układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min.


Drożdżówki najlepiej ściągać z papieru do pieczenia po całkowitym wystudzeniu. Smacznego.