joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Strucla z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i kolorowe ciasto będzie pięknie się prezentowało na świątecznym stole. Idealne do kawy.

Strucla z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strucla z bakaliami

 

 

 

  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Strucla z bakaliami
W dużej misce wymieszać, mąkę, drożdże instant, sól i cukier. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło.Lekko przestudzić aby było ciepłe ale nie za gorące. Dodać do składników w misce, wbić żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45min) Ciasto lekko zagnieść (w razie konieczności lekko podsypać mąką), rozwałkować na wielkość 28x28cm. Na cieście równomiernie rozłożyć bakalie, lekko docisnąć i zwinąć roladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 30 minut, ostudzić. Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gęsta masę. Polać struclę i udekorować bakaliami.
Strucla z bakaliami
Składniki na ciasto drożdżowe zagnieść i odstawić do wyrośnięcia
Strucla z bakaliami
Ciasto rozwałkować na kwadrat 28x28cm i rozsypać bakalie
Strucla z bakaliami
Zwinąć w roladę i piec ok 30 minut w 170 stopniach