WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Strucla z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Strucla z dżemem to strucla/rolada z ciasta kruchego z dżemem truskawkowym. Jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Bardzo szybko się ją robi.

Strucla z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla z dżemem

 

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 g masła
  • 1 słoiczek dżemu np. truskawkowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Strucla z dżemem

ETAP 1:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do większej miski lub na stolnicę. Dosypać cukier zwykły i waniliowy. Wbić jajka. Dodać sok z cytryny i pokrojone na plasterki zimne masło. Dodać szczyptę soli. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt podsypując je mąką. Powinien mieć wymiary ok. 30x40 cm. Ciasto posmarować równomiernie dżemem i zwinąć w roladę. Przenieść do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Pokroić na kawałki.

Strucla z dżemem
Strucla z dżemem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Strucla z dżemem
Zwinięte ciasto przełożone do formy keksówki
Strucla z dżemem
Rozwałkowane ciasto kruche posmarowane dżemem.
Strucla z dżemem
Zagniecione w misce ciasto kruche na struclę.