Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla orzechowa
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny) 2. Nadzienie: Wszystkie składniki (oprócz białka) wymieszać. Białko lekko ubić, a następnie dodać do nadzienia, wymieszać. 3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić między palcami do powstania kruszonki. 4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Rozwałkować na prostokąt o krótszym boku równym długości formy. Wysmarować go nadzieniem. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Struclę umieścić w podłużnej formie (o dolnych wymiarach 23x13 cm i górnych 28x18 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć wzdłuż aż do samego dna. Posmarować struclę roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 5. Piec w 190st.C około 40-45 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić w nim struclę do ostygnięcia. Smacznego!