akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowa strucla orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Puszyste strucla z intensywnie orzechowym nadzieniem. Jedna z najsmaczniejszych jakie do tej pory jadłam. Polecam!

Drożdżowa strucla orzechowa

Składniki:

Drożdżowa strucla orzechowa

 

 

  • Nadzienie:
  • 300 g. zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g. ciemnego brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 120 g. śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla orzechowa
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny) 2. Nadzienie: Wszystkie składniki (oprócz białka) wymieszać. Białko lekko ubić, a następnie dodać do nadzienia, wymieszać. 3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić między palcami do powstania kruszonki. 4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Rozwałkować na prostokąt o krótszym boku równym długości formy. Wysmarować go nadzieniem. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Struclę umieścić w podłużnej formie (o dolnych wymiarach 23x13 cm i górnych 28x18 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć wzdłuż aż do samego dna. Posmarować struclę roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 5. Piec w 190st.C około 40-45 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić w nim struclę do ostygnięcia. Smacznego!