Sposób przygotowania:
Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami
Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże oraz łyżkę cukru, wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczyn zacznie bąbelkować. W misie miksera umieścić mąkę, cukier, olej oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto, wbić jajko, wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnice i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek na plastry grubości 2 cm. Wzdłuż umieścić nadzienie serowe, truskawki i brzoskwinie, całość posypać brązowym cukrem. Zapleść strucle układając naprzemiennie paski z prawej i lewej strony, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnice i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek na plastry grubości 2 cm. Wzdłuż umieścić nadzienie serowe, truskawki i brzoskwinie, całość posypać brązowym cukrem. Zapleść strucle układając naprzemiennie paski z prawej i lewej strony, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni.