Sposób przygotowania:
Strucla z serem
Przygotowujemy rozczyn: w misce umieścić drożdże suche, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 50 ml lekko ciepłego mleka. Całość rozetrzeć, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut.
W misce umieścić 500 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 50 g cukru. 1/4 kostki roztopionego masła, 4 żółtka (białka można użyć do lukru królewskiego, którym można udekorować struclę), szczyptę soli i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.ca,
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, wyrobić, rozwałkować.
Przygotować nadzienie: 3 kostki sera umieścić w misce, dodać 2 żółtka, 50 ml śmietanki i odrobinę pasty waniliowej. Całość zmiksować.
Na rozwałkowanym cieśnie rozsmarować nadzienie z sera, zostawiając po bokach 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę, przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić wzdłuż prawie do końca, zawinąć jak na zdjęciu, Rolady przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
W misce umieścić 500 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 50 g cukru. 1/4 kostki roztopionego masła, 4 żółtka (białka można użyć do lukru królewskiego, którym można udekorować struclę), szczyptę soli i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.ca,
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, wyrobić, rozwałkować.
Przygotować nadzienie: 3 kostki sera umieścić w misce, dodać 2 żółtka, 50 ml śmietanki i odrobinę pasty waniliowej. Całość zmiksować.
Na rozwałkowanym cieśnie rozsmarować nadzienie z sera, zostawiając po bokach 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę, przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić wzdłuż prawie do końca, zawinąć jak na zdjęciu, Rolady przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
ciasteczka