Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Strucla z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Strucla z serem - czasochłonna, ale warta zrobienia strucla z serem z nutką wanilii to idealny dodatek do kawy.

Strucla z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla z serem

 

 

  • Ser:
  • 3 kostki sera
  • 2 żółtka
  • 50 ml śmietanki
  • pasta waniliowa

 

Sposób przygotowania:

Strucla z serem
Przygotowujemy rozczyn: w misce umieścić drożdże suche, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 50 ml lekko ciepłego mleka. Całość rozetrzeć, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut.

W misce umieścić 500 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 50 g cukru. 1/4 kostki roztopionego masła, 4 żółtka (białka można użyć do lukru królewskiego, którym można udekorować struclę), szczyptę soli i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.ca,

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, wyrobić, rozwałkować.

Przygotować nadzienie: 3 kostki sera umieścić w misce, dodać 2 żółtka, 50 ml śmietanki i odrobinę pasty waniliowej. Całość zmiksować.

Na rozwałkowanym cieśnie rozsmarować nadzienie z sera, zostawiając po bokach 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę, przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić wzdłuż prawie do końca, zawinąć jak na zdjęciu, Rolady przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Strucla z serem
Przygotowany rozczyn wymieszać z resztą składników
Strucla z serem
Ciasto posmarować serem, zawinąć rolady
Strucla z serem
Gotowe strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Strucla z serem
Strucle piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni

Tagi:

ser okazje ciasta