Sposób przygotowania:
Strudel z fetą i oliwkami
Mleko, mąkę, jajo, dwie łyżki oleju i szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto. Zagnieść w kulę i rozetrzeć na niej resztę oleju. Ser fetę wypakować i wyłożyć do średniej miski, zalać śmietanką, oliwkami osączonymi z zalewy i posypać roztartymi suszonymi ziołami, najlepiej szałwią lub trybulą. Rozgnieść widelcem i wymieszać dobrze. Ciasto cienko rozwałkować, posypując mąką pod spód i wyłożyć na nie masę serową z dodatkami i delikatnie zwinąć w rulon. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, a strudel delikatnie przenieść na natłuszczoną i wyłożoną papierem blachę. Piec ok. 25 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na lekko ukośne plastry. Można danie zapijać retsiną lub czerwonym winem wytrawnym.