SUPERPRZEPIS

Mój strudel z jabłkami

  • 4
  • oszude
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mój strudel z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Najlepsze ciasto na zimowe niedzielne desery.

Składniki:

Mój strudel z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Mój strudel z jabłkami
Umyć i obrac cienko jabłka, pokroić je na ósemki wybierając gniazda nasienne. Dodać do jabłek cukier, wymieszać i odstawić. Spożądzić ciasto francuskie. Najpierw robimy ciasto podstawowe z mąki, jajka, octu i szczypty soli. Dolewając wodę zagnieść wszystkie składniki razem tak aby powstało ciasto podobne do pierogowego. Następnie z masła i 50g mąki zagnieść ciasto maślane. Gdy już mamy oba ciasta należy rozwałkowac ciasto podstawowe w taki prostokąt i położyć na środku ciasto maślane uformowane w taką kostkę. Boki ciasta podstawowgo złożyć w kopertę na ciasto maślane i wałkujemy je ponownie w prostokąt starając się wałkować w jedną strone. Taką czynność należy powtółrzyć kilka razy, ja robie to cztery razy i po każdym wałkowaniu ciasto się składa na trzy i daje do lodówki. Gdy już ciasto ostatni raz jest schłodzone to je wyciągamy i wałkujemy na prostokąt dość cienko. Z jabłek odlewamy sok i dodajemy cynamon i bułkę tartą, mieszamy i wykładamy je na środek ciasta. Brzego ciasta sklejamy za pomocą roztrzepanego jajka i mocno dociskamy. Kładziemy na blachę natłuszczoną tłuszczem złączeniem do dołu i smarujemy je jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem
Mój strudel z jabłkami
Zawinięty strudel czeka teraz na posmarowanie go jakiem.
Mój strudel z jabłkami
Upieczony już jest złoty i ślicznie wygląda.