bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Strudel z indyczym mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie tutaj.

Strudel z indyczym mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strudel z indyczym mięsem mielonym

 

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • cebula duża
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka indyjskiego curry (Kamis)
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • papryka czerwona
  • garść liści szpinaku
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 100 g drobno startego sera
  • jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

Strudel z indyczym mięsem mielonym
Cebule i czosnek drobno pokroić. Paprykę pokroić w kostkę. Szpinak oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzać olej, dać cebule i czosnek, smażyć aż sie zeszkli, dodać mięso mielone z indyka, smażyć do zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, solą i curry. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze śmietaną i startym serem Ciasto francuskie rozwinąć, na środek włożyć mięso. Na mięso położyć liście szpinaku, na to pokrojona paprykę, zawinąć boki ciasta tak żeby utworzyć szczelna roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego na 190st piekarnika, piec do zrumienienia ok 15 minut.
Strudel z indyczym mięsem mielonym
Na ciescie polozone mieso, papryka i liscie szpinaku
Strudel z indyczym mięsem mielonym
Nadzienie zawiniete w ciasto francuskie jak strudel
Strudel z indyczym mięsem mielonym
upieczony strudel po wyjeciu z piekarnika
Strudel z indyczym mięsem mielonym
Gotowy upieczony strudel pokrojony do obiadu