Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Studencka zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedno z najlepszych dań jakie każdy wegetariański student może sobie ugotować to prosta zupa pomidorowa.

Studencka zupa pomidorowa

Składniki:

Studencka zupa pomidorowa

 

  • 1,2 litra zimnej wody
  • 200g marchewki
  • 200g selera
  • 200g pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki czarnego pieprzu
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 120g makaronu nitki
  • sól

Sposób przygotowania:

Studencka zupa pomidorowa
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż, a seler na dwa mniejsze kawałki. Wszystko po to, aby nie były za grube i zdołały się ugotować. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie oraz pieprz, przykrywamy i stawiamy na ogień. W momencie gdy zupa się zagotuje uchylamy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut aż warzywa będą ugotowane. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie i wrzucamy makaron. Trzymamy jeszcze na ogniu aż makaron się ugotuje. Doprawiamy solą i podajemy. Można dorzucić posiekaną pietruszkę.