zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Suflet bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Suflety należą do wykwintnych potraw tradycyjnej kuchni francuskiej.

Suflet bananowy

Składniki:

Suflet bananowy

 

  • banany, po 2 łyżki cukru i masła, łyżka mąki, pół szklanki mleka, 3 jaja, masło

Sposób przygotowania:

Suflet bananowy
Zagotować mleko z łyżką cukru, zagęścić mąką rozprowadzoną zimnym mlekiem i mieszając gotować 2 min na stałym ogniu. Umyte i obrane banany przetrzeć przez sitko, dodać do mleka, wymieszać. Żółtka utrzeć z masłem i połączyć z masą bananową, dodać sztywną pianę ubitą z białek i reszty cukru, lekko wymieszać i przełożyć do formy. Piec 30 min w nagrzanym piekarniku.
Smacznego