Książka Kucharska: Smaki Japonii

Sukijaki - Gotowana ryba (Japonia)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oczyścić rybę i zblanszować w słonej wodzie. Sos sojowy, ocet, wodę, cukier oraz imbir

Sukijaki - Gotowana ryba (Japonia)

Składniki:

Sukijaki - Gotowana ryba (Japonia)

 

  • 600 g filetów z ryby słodkowodnej
  • sok z cytryny
  • sól
  • 230 ml Sosu Sojowego Kikkoman
  • 75 ml Dressingu na Occie Balsamicznym Mazzetti
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 10 kawałków Młodego Imbiru Blue Dragon
  • odrobina pasty Wasabi Blue Dragon
  • 200 g fasolki szparagowej
  • cebulka dymka posiekana na krążki

Sposób przygotowania:

Sukijaki - Gotowana ryba (Japonia)
Oczyścić rybę i zblanszować w słonej wodzie. Sos sojowy, ocet, wodę, cukier oraz imbir wymieszać i zagotować. Wrzucić rybę i chwilę gotować. Dodać odrobinę pasty Wasabi. Jeszcze chwilę gotować i wyjąć z wywaru (wywaru nie wylewać). Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Rybę i warzywa podawać polane wywarem i posypane cebulką.