Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z amoniakiem i kakao. Stopniowo dosypujemy do masy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na trzy części. Każdą pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy. Ciasto czekoladowe przechowujemy w lodówce.
W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy. Ciasto czekoladowe przechowujemy w lodówce.