monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1328]

Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka pyszna i ładnie podana surówka:), do obiadu, do grilla lub jako przekąska z chrupkim pieczywem:) polecam i serdecznie zapraszam:))

Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką

 

  • 200 g młodej pekinki
  • 2 duże i 1 mały pomidor
  • 1 średnia dymka ze szczypiorem
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 kalarepki
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 12%

 

 

Sposób przygotowania:

Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Szczególnie dobrze osuszyć kapustę. Pekinkę pokroić w średniej wielkości paseczki. Przełożyć do miski. Z 2 dużych pomidorów okroić czapeczkę i delikatnie wydrążyć środek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do pekinki. "Miseczki"z pomidora ładnie wyciąć i odłożyć na bok. Odkrojone kawałki przełożyć do miski. Pozostały mały pomidor pokroić razem ze skórą w małą kostkę i dodać do miski. Dymkę wraz ze szczypiorem pokroić drobno. Ogórki obrać, wydrążyć z nasion i pokroić na małe kawałki. Dodać do miski. Kalarepkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć ze soku. Sprawione rzodkiewki pokroić w pól plasterki. Natkę poszatkować i dodać do miski. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku sola i pieprzem,dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na około 30 minut. Przed podaniem napełnić miseczki pomidorowe i podawać. Smacznego!
Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
do pokrojonej pekinki dodać miąższ pomidorów
Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
dodać posiekaną dymkę oraz szczypior
Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
kalarepkę zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć ze soku
Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
dodać pokrojone ogórki rzodkiewkę oraz natkę