2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Surówka jesienna z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna!

Surówka jesienna z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka jesienna z czerwonej kapusty

 

  • 1/2 główki średniej kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 pora
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka jesienna z czerwonej kapusty
Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki.Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce.Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami.
Surówka jesienna z czerwonej kapusty
warzywa obieramy myjemy ścieramy na tarce
Surówka jesienna z czerwonej kapusty
wszystkie składniki mieszamy doprawiamy do smaku