kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Surówka lodowa z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka lodowa z zieloną papryką to smaczny dodatek do drugiego dania. Doprawiona do smaku ostrym sosem chili i octem balsamicznym. Polecam.

Surówka lodowa z zieloną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka lodowa z zieloną papryką

 

  • kilka dużych liści sałaty lodowej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka lodowa z zieloną papryką
Sałatę rwiemy rękoma i przekładamy na cedzak, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę i szczypiorek myjemy i kroimy paprykę w kosteczkę a szczypiorek na drobno.

Do miski przekładamy sałatę lodową i pokrojone warzywa.

Do kubka wlewamy składniki na sos i mieszamy. Wlewamy do sałaty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Umytą sałatę lodową przekładamy na ręcznik papierowy.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Umytą paprykę kroimy w kosteczkę i cebulę również.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Do miski wkładamy pokrojone warzywa i sałatę lodową.
Surówka lodowa z zieloną papryką
W kubku mieszamy składniki na sos i polewamy surówkę.