kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Surówka lodowa z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka lodowa z zieloną papryką to smaczny dodatek do drugiego dania. Doprawiona do smaku ostrym sosem chili. Polecam.

Surówka lodowa z zieloną papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka lodowa z zieloną papryką

 

  • kilka dużych liści sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu chili
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka lodowa z zieloną papryką
Sałatę rwiemy rękoma i przekładamy na cedzak, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę i szczypiorek myjemy i kroimy paprykę w kostkę, a szczypiorek na drobno. W kubeczku mieszamy sos chilli i olej.
Sałatę przekładamy na talerz i układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem, oprószamy przyprawami i posypujemy szczypiorkiem.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Umytą sałatę przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w kostkę.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Umyty i osuszony z wody szczypiorek kroimy.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Na talerz wykładamy sałatę, cebulę, paprykę.
Surówka lodowa z zieloną papryką
Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.