2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Surówka obiadowa z kapusty czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna tradycyjna surówka z kapusty czerwonej do pieczonego mięsa czy kotletów najlepsza

Surówka obiadowa z kapusty czerwonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka obiadowa z kapusty czerwonej

 

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 1 średni por
  • 1/2 cebuli białej lub czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa z kapusty czerwonej
Kapustę obieramy z wierzchnich liści myjemy i drobniutko w kostkę szatkujemy solimy i ubijamy łyżką w misce.Marchewkęi jabłko skrobiemy .Warzywa myjemy i scieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,jabłko skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie sciemniało.Por z cebulą drobniutko siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku cukrem solą i octem ryżowym-można go zastąpić winnym jabłkowym.Doprawić do smaku jogurtem połączonym z majonezem.Wymieszać.Wstawić do lodówki na 30 minut aby składniki się przegryzły. Smacznego:)
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej
warzywa myjemy kapuste obieramy z wierzchnich lisci
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej
następnie drobno szatkujemy kapustę i solimy
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej
ścieramy jabłko i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniało
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej
mieszamy wszystko razem doprawiamy do smaku dodając majonez i jogurt