lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Surówka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Surówkę tą szybko się robi i jest bardzo smaczna. To idealny dodatek do dań mięsnych. Często ją przygotowuje, ponieważ na naszych talerzach powinny często gościć warzywa.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty
Kapustę płuczemy i drobno kroimy. Wrzucamy do miski solimy i ugniatamy. Pozostawiamy ją tak na około godzinę, aby zmiękła i puściła sok, który potem wylewamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy 3 łyżki śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy i surówka gotowa.

Tagi:

kapusta