Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Surówka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młodą białą kapustę najczęściej jadamy na ciepło, ale można ją też wykorzystać do surówki. Ja dodałam do niej marchewkę i cebulę.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

 

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • kawałek cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty

ETAP 1:

Surówka z białej kapusty
Umytą białą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miseczki

Kapustę myjemy, osuszamy i szykujemy.

ETAP 2:

Surówka z białej kapusty
Dodajemy marchewkę startą na tarce o średnich oczkach...

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce i średnich oczkach.

ETAP 3:

Surówka z białej kapusty
oraz kawałek cebuli pokrojonej w kosteczkę

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

ETAP 4:

Kapustę łączymy z marchewką i cebulą. Warzywa solimy, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy płyn, a do warzyw dodajemy szczyptę cukru, pieprz i oliwę. Mieszamy.