mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Surówka z białej kapusty i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z kapusty o smaku musztardowym

Surówka z białej kapusty i warzyw

Składniki:

Surówka z białej kapusty i warzyw

 

  • 250 g białej kapusty cukrowej,
  • 1 sztuka marchwi,
  • 1 mały por,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • cukier i sól do smaku,
  • kwasek cytrynowy.

 

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty i warzyw
Białą kapustę drobno zszatkować. Marchew umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Por oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i drobno skroić. Ogórka umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Jabłko umyć, obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Warzywa skropić kwaskiem cytrynowym i posolić. Musztardę rozcieramy w kubeczku wraz z łyżeczką cukru i olejem. Dodajemy łyżkę przegotowanej wody i mieszamy. Łączymy z rozdrobnionymi warzywami i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu.