ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Surówka z białej rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiadowa surówka z białej rzepy. Świetna jak dodatek do suchych mięs :)

Surówka z białej rzepy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z białej rzepy

 

  • Pół białej rzepy
  • łyżka siekanej pietruszki (ew. lubczyku)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu (płaskie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z białej rzepy
Białą rzepę obieram ze skórki i ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach, wtedy bardzo dobrze puści sok. Całość oprószam niewielką ilością soli (jak mizerię) aby rzepa puściła ostre soki i po 15 min. odlewam i lekko odciskam. Dodaję śmietanę i majonez. Mieszam i dodaję pietruszkę drobno siekaną. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Surówka z białej rzepy
Odkrawam z całości połowę obieram z łupiny
Surówka z białej rzepy
Ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach
Surówka z białej rzepy
Dodaję smietanę i majonez kielecki i ulubiona zielenine