monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejna propozycja surówki:), chyba zostanę królową surówek:)), ta jest kolorowa, sycąca i zdrowa, zapraszam:)

Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie

 

  • 30 dag kapusty czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 1 średniej wielkości pasek papryki konserwowej czerwonej
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu
  • ½ łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie
Kapustę poszatkować. Umyć, odcedzić. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. W tym czasie marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do miski. Paprykę konserwową odsączyć z nadmiaru zalewy, obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę. Kapustę przełożyć na sito, aby dobrze odciekła z wody i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać majonez z octem, olejem i przyprawami a także cukrem. Dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam:)
Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie
Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut
Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie
Do startej marchewki dodać pokrojonego ogóka
Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie
Do miski dodać pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę
Surówka z cz. kapusty z nowej odsłonie
Majonez wymieszać z octem i przyprawami i dodać do surówki

Tagi:

kapusta