IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Surówka z czerownej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i ostra surówka z czerwonej cebuli przełamana kwaśnym jabłkiem

Surówka z czerownej cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z czerownej cebuli

 

  • 2 szt cebula czerwona
  • 175 ml jogurt naturalny
  • 1 szt sok z cytryny
  • do smaku cukier
  • sól do smaku
  • do smaku pieprz
  • 1 szt jabłka kwaśne
  • 1 łyżka koper świeży
  • 1 łyżka pietruszka zielona

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerownej cebuli
Cebulę obiera, przekrawam na połówki i kroję w cieniutkie piórka. Cebulę wrzucam do miski i ugniatam leciutko palcami. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z 1/2 cytryny, cukrem, solą i pieprzem, chwilę miksuję w celu spienienia. Przygotowanym sosem polewam cebulę. Jabłko myję, czyszczę z gniazdka nasiennego i obieram a następnie kroję w cienkie słupki. Pokrojone jabłko kładę na sos i obficie kropię sokiem z 1/2 cytryny. Całą surówkę posypuję posiekaną zieleniną. Podaję zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Surówka z czerownej cebuli
Cebulę obiera, przekrawam na połówki i kroję w cieniutkie piórka.
Surówka z czerownej cebuli
Jogurt naturalny mieszam z sokiem z 1/2 cytryny, cukrem, solą i pieprzem, chwilę miksuję w celu spienienia
Surówka z czerownej cebuli
Pokrojone jabłko kładę na sos i obficie kropię sokiem z 1/2 cytryny.
Surówka z czerownej cebuli
Całą surówkę posypuję posiekaną zieleniną.