2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do tej surówki można kapustkę podgotować w osolonym wrzątku około 5 min będzie wtedy miękksza.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 20 dag jabłek (kwaśnych)
  • 2 cebulki
  • sok z cytryny 2-3 łyżki
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sol pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Oczyszczoną i umytą kapustę drobniutko poszatkować .Posypać szczyptą soli ugnieść łyżką i odstawić na 30 min aby zmiękła ,następnie polewamy sokiem z cytryny.Cebulę obieramy ze skórki drobno siekamy. Jabła umyć obrać ze skórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jak kto woli .Dodać do kapusty razem z cebulą . W salaterce wszystko razem wymieszać z olejem solą i odrobiną cukru podawać jako dodatek do drugiego miesnego dania.