jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna,zdrowa surówka z czerwonej kapusty i szybka w przygotowaniu. Można stosować jako dodatek do klusek śląskich, czy kopytek.

Surówka z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • kapusta czerwona 200 gr
  • natka pietruszki 1-2 łyżek posiekanej
  • cebula czerwona 1 szt.
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżka
  • ogórek kiszony 1 szt.
  • jabłko 1 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę czerwoną umyć i poszatkować, cebulę czerwoną obrać i pokroić drobniutko.

Ogórki kiszone pokroić w ósemki i później na drobną kostkę.

Jabłko zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę .

Wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwy, soku z cytryny i przyprawić solą i pieprzem.

Podawać do drugiego dania z ziemniakami lub do kopytek, czy klusek śląskich.
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę czerwoną obrać i przekroić na pół
Surówka z czerwonej kapusty
Wyciąć głębia i posztkować kapustę czerwoną
Surówka z czerwonej kapusty
Czereeoną cebulkę obt=rać i pokroić raczej drobno
Surówka z czerwonej kapusty
Wymieszać razem wszystko i dodac oliwę i sok z cytyny ,przyprawić .