Sposób przygotowania:
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę cienko pokroić,posolić i dobrze ugnieść rękoma.Odstawić na 10 min żeby zmiękła,dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach.Następnie dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i szczypiorek,popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu polewamy oliwą z oliwek, mieszamy. Jabłka dają słodycz i kwaśność,więc już nie musimy słodzić! (można dać łyżeczkę soku z cytryny, Tak przygotowana surówka,jest bardzo dobra i chrupiąca. Polecam i Smacznego.
Bahus
anullka7
Oczywiście:) robimy inną surówkę z czerwonej kapusty,mama gotuje wodę lekko osoloną,wrzuca poszatkowaną kapustę ,obgotuje ja 1 min ,i na durszlak.następnie studzi, daje cebulkę w kosteczkę,jabłka sok z cytryny,oliwę z oliwek ,pieprz ,doprawia po swojemu.Ja osobiście lubię chrupką surówkę:)Wiesz Bahusie ,ostatnio przez przypadek ,wyszedł mi mały eksperyment:)przez przypadek,wsadziłam malutką główkę czerwonej kapusty blisko zamrażania przy ściance lodówki i podmarzła.Na surówkę kroiłam zmrożoną kapustę ,potem posoliłam i odstawiłam ,była mięciutka jak po ugotowaniu,ale i tak wole bardziej chrupką:)
kamila2478
ank_a
robertjankopp