Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Surówka z jabłkiem i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z kapusty pekińskiej, winogron bezpestkowych, jabłka i szczypiorku, z dodatkiem majonezu i sosu tzatziki.

Surówka z jabłkiem i winogronami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z jabłkiem i winogronami

 

  • 10 dkg kapusty pekińskiej
  • 1/2 jabłka
  • 30 ciemnych winogron bezpestkowych
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu tzatziki

Sposób przygotowania:

Surówka z jabłkiem i winogronami
Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazda nasiennego). Winogrona przekroić na pół każde. Szczypiorek posiekać. Jabłko, winogrona i szczypiorek dodać do kapusty. Do surówki dodać majonez, sos tzatziki, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły". Podawać jako dodatek do obiadu.
Surówka z jabłkiem i winogronami
Poszatkowana i przełożona do miski kapusta pekińska.
Surówka z jabłkiem i winogronami
Starte jabłko posiekany szczypiorek i przekrojone winogrona dodane do kapusty.
Surówka z jabłkiem i winogronami
Majonez sos tzatziki i przyprawy dodane do surówki.