Sposób przygotowania:
Surówka z kapusty do słoików na zimę
Wyżej podana waga warzyw to waga ilościowa już po obraniu, po skrojeniu, dlatego warto mieć przygotowane nieco więcej warzyw. N a poczatku należy wszystkie warzywa skroić. kapuste szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebule w kostkę, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Do kapusty dodajemy 2 łyżki soli, do cebuli jedną - mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie należy je odcisnąć.
Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy marchekę i paprykę (cały czas gotujemy na wolnym ogniu), a po 5-8 minutach dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze trochę gotujemy do czasu aż kapusta bedzie pół miękka.
Warzywa razem z zalewą przekładamy do czystych i suchych słoików, które dokładnie zakręcamy. Surówke pasteryzujemy ok 10 minut (nie dłużej bo warzywa będą rozgotowane i niesmaczne).
Wystudzone słoiki chowamy w cieniste i chłodne miejsce, podajemy jako surówke do obiadu.
Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy marchekę i paprykę (cały czas gotujemy na wolnym ogniu), a po 5-8 minutach dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze trochę gotujemy do czasu aż kapusta bedzie pół miękka.
Warzywa razem z zalewą przekładamy do czystych i suchych słoików, które dokładnie zakręcamy. Surówke pasteryzujemy ok 10 minut (nie dłużej bo warzywa będą rozgotowane i niesmaczne).
Wystudzone słoiki chowamy w cieniste i chłodne miejsce, podajemy jako surówke do obiadu.