Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Surówka z kapusty do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna surówka z młodej kapusty

Surówka z kapusty do słoików na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z kapusty do słoików na zimę

 

  • 4,4 kg kapusty
  • 1,6 kg marchewki
  • 80 dag papryki
  • 1,2kg cebuli
  • 3 łyżki soli

 

  • ZALEWA:
  • 15 łyzek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 40 ziarenek pieprzu
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty do słoików na zimę
Wyżej podana waga warzyw to waga ilościowa już po obraniu, po skrojeniu, dlatego warto mieć przygotowane nieco więcej warzyw. N a poczatku należy wszystkie warzywa skroić. kapuste szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebule w kostkę, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Do kapusty dodajemy 2 łyżki soli, do cebuli jedną - mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie należy je odcisnąć.

Wszystkie składniki zalewy przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy marchekę i paprykę (cały czas gotujemy na wolnym ogniu), a po 5-8 minutach dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze trochę gotujemy do czasu aż kapusta bedzie pół miękka.

Warzywa razem z zalewą przekładamy do czystych i suchych słoików, które dokładnie zakręcamy. Surówke pasteryzujemy ok 10 minut (nie dłużej bo warzywa będą rozgotowane i niesmaczne).

Wystudzone słoiki chowamy w cieniste i chłodne miejsce, podajemy jako surówke do obiadu.
Surówka z kapusty do słoików na zimę
Wszystkie pokrojone warzywa w czasie zasalania trzymamy osobno
Surówka z kapusty do słoików na zimę
Warzyw nie można przegotowac ponieważ surówka nie bedzie 'chrupka'
Surówka z kapusty do słoików na zimę
Słoiki pasteryzujemy na wolnym ogniu do 10 minut,

Tagi:

kapusta