Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Surówka z kapusty pekińskiej i bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna surówka, idealna do drugiego dania obiadowego lub do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna.

Surówka z kapusty pekińskiej i bazylii

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej i bazylii

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jogurt naturalny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej i bazylii
Kapustę pekińską kroimy w cieniutki paski. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko łączymy ze sobą w dużej misce. Bazylię i natkę pietruszki kroimy bardzo drobno i posypujemy nią składniki. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nią składniki. Następnie wlewamy jogurt, dodajemy cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby się schłodziła. Podajemy jako dodatek do drugiego dania obiadowego.