Sposób przygotowania:
Surówka z kapusty, rzodkiewki i podagrycznika
Pół kapusty pekińskiej kroimy w cienkie paseczki. Jedną marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Pół pęczka rzodkiewek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pół małej miseczki drobno pokrojonego podagrycznika solimy do smaku i czekamy aż puści sok.
Kapustę solimy i dodajemy pozostałe składniki dobrze mieszając. Wlewamy dwie łyżki oleju, dodajemy pół pęczka drobno pokrojonego koperku i zostawiamy na pół godziny.
Na koniec zalewamy zalewą zrobioną z pół szklanki wody, dwóch łyżeczek soku z cytryny i dwóch łyżeczek cukru.
Pół pęczka rzodkiewek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pół małej miseczki drobno pokrojonego podagrycznika solimy do smaku i czekamy aż puści sok.
Kapustę solimy i dodajemy pozostałe składniki dobrze mieszając. Wlewamy dwie łyżki oleju, dodajemy pół pęczka drobno pokrojonego koperku i zostawiamy na pół godziny.
Na koniec zalewamy zalewą zrobioną z pół szklanki wody, dwóch łyżeczek soku z cytryny i dwóch łyżeczek cukru.