alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Surówka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

Surówka z młodej kapusty

 

  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 0,5 ogórka sałatkowego
  • 5 rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • Sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty
Kapustę poszatkować.

Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki.

Pomidorki pokroić w ćwiartki.

Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek.

Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos wlewamy krótko przed podaniem żeby surówka była chrupiąca.  

Tagi:

sosy kapusta