Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Surówka z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna bomba witaminowa, czyli zdrowy domowy dodatek do obiadu, zazwyczaj podawana z rybą lub smażonym mięsem i kluskami .

Surówka z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty

 

  • 720 ml słoik kiszonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebulka
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru/miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę próbujemy (jeśli jest za kwaśna - płuczemy pod bieżącą wodą), odciskamy z soku, kroimy i wrzucamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a cebulkę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do kapusty. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku i polewamy olejem - dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy z ulubionym dodatkiem. Smacznego :)
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę odciskamy z soku kroimy i wrzucamy do miski
Surówka z kiszonej kapusty
Marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na tarce
Surówka z kiszonej kapusty
Dodajemy cukier doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Surówka z kiszonej kapusty
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Tagi:

kapusta