agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Surówka z marchwi, kapusty z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej i z marchwi

Surówka z marchwi, kapusty z czosnkiem

Składniki:

Surówka z marchwi, kapusty z czosnkiem

 

  • 2 łyżki szczypiorku siekanego
  • 1 ząbek czosnek,
  • 3 gałązki koperku
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 kapusta pekińska mała
  • marchew 1 duża

Sposób przygotowania:

Surówka z marchwi, kapusty z czosnkiem
Należy przygotować niezbędne składniki na surówkę. Kapustę pekińską należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie kapustę drobno poszatkować, posypać solą, delikatnie ugnieść kapustę w celu zmiękczenia jej. Marchew oczyścić , oskrobać i umyć zetrzeć na tarce o grubych otworach i połączyć z kapustą. Szczypiorek opłukać i posiekać, pozostawić do posypania surówki. Koperek opłukać i posiekać dodać do składników. Czosnek rozdrobnić w prasce do czosnku. Jogurt i majonez zmieszać ze sobą, oprószyć solą, dodać czosnek i sos gotowy. Składniki surówki połączyć z sosem czosnkowym, posypać posiekanym szczypiorkiem. Ozdobić koperkiem.