Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z miechunką 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

miechunka mi bardzo zasmakowała więc powstała kolejna surówka z jej udziałem

Surówka z miechunką 2

Składniki:

Surówka z miechunką 2

 

  • 80 g miechunki
  • 1 nieduża marchewka
  • kawałek jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego razem z listkami - wzięłam te środkowe, delikatniejsze
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 5 łyżek jogurtu bałkańskiego, bardzo gęstego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • kawałeczek papryczki chili
  • do smaku: szczypta (albo 2) soli, cukru i papryki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z miechunką 2
Miechunkę obrać z suchych osłonek zostawiając żółte kuleczki owoców. Dokładnie je umyć i osuszyć. Każdy owoc pokroić na połówki i ćwiartki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej. Tak samo zetrzeć jabłko pozbawione gniazda nasiennego, ale ze skórką. Papryki i selera pokroić, z chili usunąć pestki i drobniutko posiekać. Wszystkie warzywa i owoce wymieszać, skropić octem. Dodać jogurt naturalny, wymieszać, doprawić do smaku i ponownie dobrze wymieszać żeby smaki się połączyły. Podawać jako surówkę obiadową.