rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Surówka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka jest lekka i smaczna. Nie zawiera śmietany. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

Surówka z młodej kapusty

 

  • pół średniej główki młodej kapusty
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, kilka ziarenek kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty
Kapustę obieramy z "brzydkich" liści, opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kapustę kroimy nożem na małe wiórki, marchewkę oraz obrane jabłko ścieramy na tarce: marchewkę na małych oczkach, jabłko na troszkę większych. Kukurydzę wysypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do całości. Wlewamy olej i przyprawiamy do smaku. Podajemy od razu.