gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Surówka z młodej kapusty do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Tak przygotowana surówkę podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Surówka z młodej kapusty do obiadu

Składniki:

Surówka z młodej kapusty do obiadu

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 4-5 sztuk rzodkiewki
  • 1 marchewka
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty do obiadu

ETAP 1:

Surówka z młodej kapusty do obiadu
Do poszatkowanej kapusty ścieramy marchewkę.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Do kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach obraną marchew.

ETAP 2:

Surówka z młodej kapusty do obiadu
Do kapusty i marchewki dodajemy pietruszkę i rzodkiewki.

Rzodkiewki myjemy i drobno kroimy. Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy. Do surówki wlewamy oliwę i ocet. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Całość dokładnie mieszamy. Surówkę wykładamy na półmisek.