Sposób przygotowania:
Surówka z ogórków kwaszonych i porów
Pory myjemy, odcinamy zielone części liści. Następnie przekrajmy je wzdłuż i kroimy je drobno w pół talarki. Przekładamy je do miski, lekko solimy i gnieciemy. Jabłka myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy jak najdrobniej.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy ją na około godzinę aby wszystkie składniki "przegryzły się". Przed podaniem do surówki dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Zamiast majonezu można również użyć sosu winegret.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy ją na około godzinę aby wszystkie składniki "przegryzły się". Przed podaniem do surówki dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Zamiast majonezu można również użyć sosu winegret.