Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Surówka z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, zdrowa surówka z kapusty z dodatkiem czerwonej cebulki, jabłka, moreli i borówek amerykańskich.

Surówka z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z owocami

 

  • 1/4 średniej główki kapusty
  • sól do smaku
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • 2 duże morele
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Surówka z owocami
Kapustę poszatkować, posolić, lekko ugnieść, żeby kapusta puściła sok. Cebulę pokroić w piórka, dodać do kapusty. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Borówki umyć, osuszyć, również dodać do kapusty. Morele umyć, pozbawić pestek, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Do surówki dodać ocet, olej, cukier i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły". W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Surówka z owocami
Poszatkowana posolona i lekko ugnieciona kapusta.
Surówka z owocami
Obrane starte jabłko i pokrojona cebula dodane do kapusty.
Surówka z owocami
Pozostałe składniki również dodane do kapusty.
Surówka z owocami
Szczypiorek olej ocet i cukier dodane do surówki.