Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Surówka z pekinki do mielonych kotletów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najprostsza ze znanych mi surówek, jak i jedna z ulubionych dodatków do kotletów mielonych. Jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje.

Surówka z pekinki do mielonych kotletów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z pekinki do mielonych kotletów

 

  • 1/4 dużej kapusty pekińskiej
  • 2 duże pomidory

 

  • dresing:
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z pekinki do mielonych kotletów
Przygotowujemy dresing. Koperek przekłądamy do miseczki, dodajemy rozgniecione w moździerzu zioła prowansalskie, dodajemy szczyptę soli i pieprzu - mieszamy. dodajemy oliwę i wodę, mieszamy i odstawiamy. Pomidory przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą na 2 minuty, wyciągamy i ściągamy skórkę, kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy, przekłądamy do miski, dodajemy pomidory i mieszamy. Zalewamy dresingiem, mieszamy i podajemy.
Surówka z pekinki do mielonych kotletów
Etap 1 kapustę pekińską szatkujemy dość drobno
Surówka z pekinki do mielonych kotletów
Etap 2 pomidory oparzamy a następnie obieramy ze skórki
Surówka z pekinki do mielonych kotletów
Etap 3 kroimy pomidory w kosteczkę i dodajemy do kapusty
Surówka z pekinki do mielonych kotletów
Etap 4 zalewamy warzywa uzyskanym dresingiem i mieszamy

Tagi:

zioła