kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Surówka z pekinki z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem słodkiej gruszki. Bardzo dobry dodatek do obiadu. Polecam.

Surówka z pekinki z gruszką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z pekinki z gruszką

 

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 średnia gruszka
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 2 części papryki marynowanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z pekinki z gruszką
Kapustę pekińską myjemy i kroimy, posypujemy solą i mieszamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Paprykę marynowaną kroimy w kostkę. Kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki surówki, przekładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy solą, olejem, pieprzem. Mieszamy.
Surówka z pekinki z gruszką
Kapustę kroimy na drobno i posypujemy solą, wygniatamy.
Surówka z pekinki z gruszką
Obraną gruszkę kroimy w kosteczkę, polewamy sokiem z cytryny.
Surówka z pekinki z gruszką
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Surówka z pekinki z gruszką
Kukurydzę konserwową przekładamy na cedzak i odsączamy.
Surówka z pekinki z gruszką
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.