Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

surówka z pekińskiej i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

surówka do obiadu i nie tylko

surówka z pekińskiej i rodzynkami

Składniki:

surówka z pekińskiej i rodzynkami

 

  • kapusta pekińska (nie duża)
  • pół paczki rodzynek
  • 4 marchewki
  • por
  • sól, pieprz
  • cukeir
  • śmietana

 

Sposób przygotowania:

surówka z pekińskiej i rodzynkami
Kapustę na wierzchu myjemy. I siatkujemy ją nożem na bardzo drobno. Wkładamy do głębokiej miski.
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie.
Marchewki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach do naszej kapusty pekińskiej.
Por przekrowujemy na pół. I siekamy go na pół plasterki. Dodajemy do miski do pozostałych składników.
Nasze namoczone rodzynki dodajemy do surówki.
Dokładnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
W kubeczki wlewamy smietanę. Do smietany dodajemy pieprz sól i cukier- wszystko doprawiamy do smaku.. móżna również łyżeczkę octu . Wylewamy smietane na surówkę i mieszamy bardzo dobrze wszystko razem.
Wstawiamy surówkę z marchewek i pekińskiej do lodówki na ok pół godziny/godzinę.
Gotowe.
Podajemy do obiadów , ale nie tylko ;) u mnie często się robi do kanapek, albo np do jajecznicy :)
Smacznego