Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Surówka z porem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i prosta surówka to idealny dodatek do drugiego dania obiadowego.

Surówka z porem i kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z porem i kapustą

 

  • 1/4 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 ogórek świeży
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 białej części pora
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z porem i kapustą
Kapustę, marchew i jabłko rozdrabniamy na mniejsze części w robocie kuchennym. Przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę. Świeżego ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół talarki, tak samo jak rzodkiewki. Pora natomiast siekamy w cienkie krążki. Wszystkie składniki zalewamy jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy oraz chłodzimy w lodówce około 20 minut przed podaniem.
Surówka z porem i kapustą
Rozdrobnione w robocie kuchennym kapusta, marchew jabłko.
Surówka z porem i kapustą
Posiekana rzodkiew, por i ogórek świeży
Surówka z porem i kapustą
Wszystkie składniki zalewamy jogurtem naturalnym i doprawiamy