Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 490]

Surówka z rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna ale przede wszystkim bardzo zdrowa surówka z białej rzepy, marchwi i jabłka. Polecam jako dodatek do drugich dań.

Surówka z rzepy

Składniki:

Surówka z rzepy

 

  • 1 średnia biała rzepa
  • 1 marchew
  • 2 małe winne jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny, pieprz,cukier oraz sól do smaku
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny

Sposób przygotowania:

Surówka z rzepy

Przygotowanie warzyw:

Surówka z rzepy
Rzepę, jabłka i marchew myjemy i obieramy

Rzepę, marchew i jabłka myjemy i obieramy. Jabłka przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Etap końcowy:

Surówka z rzepy
Rzepę, jabłka, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki

Obraną rzepę,marchew,jabłko ścieramy na średnich oczkach tarki.

Następnie dodajemy posiekaną zieleninę(u mnie szczypiorek),majonez, sok wyciśnięty z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy razem.

Surówkę podajemy jako dodatek do drugich dań lub jako samodzielną przekąskę.